Materialenboek
Beton
Samenstelling
Bereken de benodigde hoeveelheid beton en zorg ervoor dat je altijd ruim voldoende hebt. Tijdens het storten aanmaken van een kleine hoeveelheid zorgt altijd voor kleurverschil.
Het beton dat in de mal gaat, is kant en klaar te koop en de Constructiebeton 100 van Beamix is een goede keuze.
Een beschrijving van een goede mix:
-
6 zakken (20kg) Constructiebeton 100 van Beamix.
-
1kg zwarte kleurstof voor cement en beton.
-
10,8 ltr water.
-
Levert ruim 57 ltr beton.
-
-
Wil je zelf gaan mengen dan volgt hier een goed recept.
-
4 Delen zand/grind.
-
1 Deel cement (gewone portland cement), eerst even op de keukenweegschaal wegen.
-
Kleurstof wordt meestal in gewichtprocenten van het cement afgewogen.
-
Waterdichtingsvloeistof zoals Amirol van Metzger, 2% van het cementgewicht.
-
Superplastificeer (zoals Sikament-FF) om de beton verwerkbaar te houden bij de geringe hoeveelheid water.
-
Voeg water toe. De hoeveelheid water is het cementgewicht maal 0.4 tot 0.5.
-
Let op, het beton is niet erg vloeibaar tijdens het mengen. Teveel water (>0.5) verzwakt het eindresultaat.
-
Bepaal na het uitharden van het proefstuk hoeveel ltr beton jouw mengsel heeft opgeleverd. Gebruik dit getal om de hoeveelheden voor het werkblad te bepalen.
Eigenschappen
Voordelen:
-
Sterk natuurlijk
-
kenmerken één stuk gegoten
-
redelijk hitte- en krasbestendig
-
Coating ter bescherming tegen vlekken
-
Repareerbaar (coating)
-
Robuuste uitstraling
-
Veel mogelijkheden qua vorm en afmetingen
-
Ideaal voor modern, minimalistische keukens
Nadelen:
-
Niet met voorwerpen schuiven en altijd snijplank gebruiken, krasgevoelig
-
Onderzetters gebruiken in verband met risico op thermoshock
-
Oppassen met stoom producerende apparaten (beschadiging van coating)
-
Periodiek onderhoud gewenst (coaten)
Onderhoud
Dagelijks afnemen met een sopje van zachte zeep of afwasmiddel en een microvezeldoek of zachte doek. Bij spatten of morsen direct reinigen. Opgedroogde en vastgekoekte etensresten losweken door er een enige tijd een natte doek op te leggen. 1 x per 2 jaar (afhankelijk van gebruik) volgens aanwijzingen behandelen met beschermende coating. Een betonnen spoelbak na gebruik naspoelen met schoon water en nooit langere tijd vol water laten staan. Coating bij geconstateerde beschadiging direct herstellen om verkleuring en beschadiging te voorkomen.
Gebruik geen agressieve en/of zure schoonmaakmiddelen (chemische middelen, schoonmaakazijn), ontkalkers of schuurmiddelen en –sponsjes. Zet ook niet te veel kracht bij het verwijderen van vlekken en wrijf altijd in cirkelvormige bewegingen om krassen te voorkomen. Mors geen stoffen op het blad die oplosmiddel bevatten.
Mening
Ik vind een betonnen aanrecht blad mooi en robuust maar toch ook warm en het is een eye-catcher. Het vergt soms wel wat onderhoud maar dat heeft ieder aanrechtblad wel dus dat is niet zo erg. Een voordeel vind ik ook dat je het zelf kan maken en dat het daardoor goedkoop is. Ik vind een betonnen aanrechtblad vooral mooi gecombineerd met eiken hout.




Graniet
Samenstelling
Graniet is een delfstof die diep in de aardlaag ontstaat door stolling van vloeibare mineralen, waaronder kwarts. In de loop van miljoenen jaren wordt het door natuurlijke krachten naar boven gestuwd. Daar waar het door erosie is blootgelegd, wordt het gedolven: in de groeven van Brazilië, Zuid-Afrika, China, India, Scandinavië en de landen rondom de Middellandse Zee.
De uitgehakte blokken graniet worden rechtstreeks naar de steenhouwerij gebracht, waar er centimeters dikke platen van worden gemaakt. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen, die de keuken een luxe aanzien geeft.
Eigenschappen
Voordelen:
-
uniek (geen blad is hetzelfde)
-
robuust, expressief en tijdloos van uiterlijk
-
Duurzaam
-
krasbestendig
-
hittebestendig
-
bestand tegen zuren en tal van (ook niet-)huishoudelijke chemicaliën
Het zoeten geeft granieten bladen een zogenoemde ‘eiglans’, waardoor ze een authentieke uitstraling krijgen. Door het zoeten blijft echter de structuur meer open, en worden de kleuren en structuren ook minder benadrukt dan door het polijsten. Voor antieke bladen geldt iets soortgelijks. Bladen in de gezoete en antieke varianten hebben een groter vocht opnemend vermogen dan de gepolijste bladen, waardoor de kans op vlekken ook groter is.
Onderhoud
Dagelijks afnemen met allesreiniger en nadrogen is doorgaans genoeg. Voor sterkere vervuiling kunt u Glassex gebruiken. Omdat graniet niet waterdicht is zal je het blad overigens nog regelmatig moeten impregneren
Mening
Granieten aanrechtbladen vind ik een luxe uitstraling hebben en ik vind dat er weinig onderhoud aan is. Het enige nadeel vind ik wel dat stel je blad gaat een keer kapot dat het dan bijna onmogelijk is om weer een blad in te vinden die bij het andere blad past, je zou dan bijna het hele werkblad opnieuw moeten vervangen.




Roestvrijstaal
Samenstelling
Roestvrij staal (rvs) is een legering. Dat wil zeggen dat het wordt verkregen door verschillende metaalsoorten te smelten en met elkaar te vermengen. De belangrijkste elementen in de legering zijn chroom en nikkel. Het chroom geeft RVS zijn glans; het nikkel zorgt ervoor dat RVS weliswaar niet roestvrij maar wel roestvast is, want RVS kan wel degelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen. De verhouding chroom/nikkel varieert per fabrikant.
Eigenschappen
Voordelen:
-
Watervast
-
Hygiënisch
-
Duurzaam
-
hittebestendig
-
resistent tegen tal van ook niet-huishoudelijke chemicaliën
-
100% recyclebaar
-
naadloos ingelaste spoelbak
Nadelen:
-
Krasgevoelig
Onderhoud
Bij normale vervuiling hoeft u het blad slechts af te nemen met veel water en een ontvettende, zachte zeep. Bij sterkere vervuiling zult u de plekken moeten afspoelen met veel water en behandelen met Staalfix omdat RVS krasgevoelig is zult u altijd met degelijke snijplanken moeten werken. Krassen tasten echter alleen het uiterlijk van het blad aan niet zijn duurzaamheid.
Mening
Ik zal zelf niet zo snel een RVS aanrechtblad nemen omdat ik het niet zo mooi vind omdat de krassen er duidelijk op te zien zijn. Ik vind het wel mooi dat het duurzaam is en 100% recyclebaar.




Massief hout
Samenstelling
alle houtlamellen worden gecontroleerd op kleur, knoesten en valhoutschade, en dat alleen de goedgekeurde lamellen worden gebruikt voor de vervaardiging van de bladen. Deze lamellen worden verbonden (meestal door een vingerlas) en vervolgens onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd.
Eigenschappen
Voordelen:
-
warme natuurlijke uitstraling
-
te combineren met elke kleur en materiaalsoort; past in iedere stijl keuken
-
zelfs bij de randafwerking nooit open naden wanneer het hout gaat werken, dankzij de vingerlasverbinding
-
afgewerkt met olie in plaats van lak, zodat het in geval van slijtage plaatselijk kan worden bijgewerkt
-
spoelbak ondergebouwd via de speciale semi-onderbouwmethode, waardoor het werken van hout geen invloed heeft op de kwaliteit van de constructie.
Nadelen:
-
Niet waterdicht
-
Krasgevoelig
Onderhoud
Gewone plekken kunt u afnemen met een vochtige doek of een sopje. U zult de plekken wel direct moeten nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de olie worden gezet. Om uitdroging te voorkomen moet een houten blad afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in zijn geheel worden geolied.
Mening
Ik vind een houten aanrechtblad erg mooi omdat het warmte uitstraalt, maar vind het iets minder omdat je hem afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in de olie moet zetten. En hieraan moet je wel denken.




Glas
Samenstelling
Glas ontstaat uit een proces waarbij de grondstoffen (zilverzand, kalk, soda en dolomiet) uit enorme silo's, in een exact afgewogen samenstelling, gemengd met glasgruis in de oventrechter gebracht worden, en word verhit tot ca. Het glas dat hierbij uiteindelijk ontstaat, noemen wij floatglas (vlakglas) en is het beginsel van alle glasproducten.
Het gaat hier niet om gewoon glas. Het gaat om thermisch gehard glas: glas dat verhit wordt (tot 650 C) en vervolgens door gestuwde koude lucht wordt afgekoeld, waardoor het vele malen sterker wordt dan gewoon glas van dezelfde dikte. Dit soort glas is ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals buitenpuien. We zien het ook wel in douchecellen.
Eigenschappen
Voordelen:
-
puur design
-
homogeen
-
Watervast
-
krasbestendig
-
hittebestendig
-
hygiënisch (voedselresten trekken niet in)
-
onderhoudsarm
-
duurzaam
Nadelen:
Houdt u er wel rekening mee dat glas niet uv-bestendig is. Dat betekent dat door de lichtinval op termijn kleurverschil mogelijk is.
Onderhoud
Bij normale verontreiniging hoeft u het blad slechts af te nemen met een natte doek. Zijn er vlekken, dan kunt u die verwijderen met een sopje. Kalkplekken kunt u behandelen met natuurazijn. Gebruikt u echter nooit schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Die kunnen het blad namelijk onherstelbaar beschadigen.
Mening
Ik zal zelf niet snel voor glas kiezen omdat het mij iets te modern is en het geeft bij mij geen warmte af. Ook is een glazen aanrechtblad mij te dun ik houd van een iets dikker blad.




Composiet
Samenstelling
Composietsteen wordt gemaakt van fijne en grovere deeltjes kwarts en graniet. Om die harde korrels te binden, wordt er een superieur polyesterhars doorheen gemengd die voorzien is van kleurstoffen. Na persing onder extreem hoge druk worden uiteindelijk platen verkregen waarin de natuurlijke patronen van het steen bewaard zijn gebleven, en die qua eigenschappen de natuurstenen bladen nog overtreffen: composietsteen is namelijk niet poreus, en de kleuren varieren van tijdloos-naturel tot modern. En de keuze uit al die tinten hoeft u niet te maken bij de steenfabriek, zoals bij sommige granietsoorten moet, maar gewoon bij uw keukenadviseur, omdat composietsteen minder grillig is dan natuursteen. De 13 mm dikke toplaag wordt, tot slot, nog onderlijmd met een drager
Eigenschappen
Voordelen:
-natuurlijk van uitstraling
-100% watervast, zodat het blad niet meer geïmpregneerd hoeft te worden
-krasbestendiger dan veel andere bladen
-homogeen dus hygiënisch, omdat voedselresten zich niet in poriën kunnen ophopen
-hittebestendig
-gekleurd in vele graniettinten maar ook in andere kleuren
-onderhoudsarm
-zeer gemakkelijk in het gebruik
Zoals bij natuursteen kan ook het oppervlak van composietsteen incidenteel kleine putjes of concentraties van mineralen of pigmenten vertonen; dit is inherent aan het materiaal en heeft geen nadelige invloed op de eigenschappen ervan. Bladen in de stellar-kleuren vertonen al bij aflevering kleine putjes, gaatjes en/of oppervlakkrasjes, als gevolg van de stukjes spiegel die worden toegevoegd om een mooie schittering te verkrijgen. De gezoete uitvoeringen zijn weer gevoeliger voor vlekken, en zullen snel spatten en vingerafdrukken vertonen. Door omgevingskleuren en lichtinval kan het matte oppervlak vooral de donkere (zwarte) bladen eruit gaan zien alsof het niet overal gelijk van tint is. Bij de lichte en meer gemêleerde tinten wordt er nauwelijks hinder van ondervonden.
Onderhoud
Afnemen met wat allesreiniger is vaak al voldoende. Bij sterkere vervuiling kunt u het blad behandelen met blauwe glassex of een niet agressief, vloeibaar schuurmiddel.
Mening
Ik vind composiet net als graniet een luxe uitstraling hebben en er is nog iets minder onderhoud aan dan bij graniet wat altijd fijn is. Ook is het fijn dat het honderd procent watervast is zodat het blad niet meer geïmpregneerd hoeft te worden.



